انعقاد الجمعية العامة العادية وغير العادية للبنك التجاري الكويتي

بنسبه حضور بلغت 90.64 % انعقد اجتماع الجمعية العامة العادية وغير العادية للبنك التجاري الكويتي للسنة المنتهية في 31 ديسمبر 2020 حيث وافقت الجمعية العامة على جميع بنود جدول الأعمال وأقرت توزيع أسهم خزينة كأسهم منحة مجانية بنسبة 3% من الأسهم القائمة.

وقد استهل رئيس مجلس إدارة البنك الشيخ/ أحمد دعيج الصباح الاجتماع بالترحيب بالمساهمين والحضور، مستعرضاً أهم انجازات "التجاري" بنهاية السنة المالية 2020 وهو العام الذي شهد ذكرى مرور 60 عاماً على تأسيس البنك التجاري الكويتي ثاني أقدم البنوك الكويتية تأسيساً.

وكشف رئيس مجلس إدارة "التجاري" أن البنك قد أظهر قدره فائقة على التعاطي مع تحديات العام الماضي وحافظ على القروض المتعثرة عند نسبة 0% للسنه الثالثة على التوالي، بل ويتمتع بمركز قوى لرأس المال والسيولة. كما لفت الشيخ/ أحمد الصباح أنه لم يتم تطبيق أي جزاء مالي من قبل بنك الكويت المركزي على "التجاري" خلال السنة المالية المنتهية في 31 ديسمبر 2020.

هذا، وقد انتخبت الجمعية العامة أعضاء مجلس الإدارة حتى 30 يونيو 2022، وذلك بواقع 11 عضواً، منهم عضوين مستقلين، علماً بأن البنك التجاري هو أول بنك محلي يتبنى التصويت التراكمي الذي يعزز حظوظ مساهمي الأقلية بتمثيلهم في مجلس الإدارة.

Commercial Bank of Kuwait held its Annual Ordinary & Extraordinary General Assembly Meetings for the Year ended 31 December 2020 with presence representing 90.46 % of shareholders. The Shareholders at the General Assembly Meetings approved all the items on the agenda as well as the distribution of treasury shares as bonus shares at 3% of the outstanding shares.

The Chairman of the Bank’s Board of Directors Sheikh/ Ahmad Duaij Al-Sabah started the meeting welcoming the shareholders and attendees. He presented the key achievements of Al-Tijari as at the end of the Financial Year 2020, the Year marking the 60th Anniversary of the incorporation of the Commercial Bank of Kuwait, the second oldest Kuwaiti bank.

The Chairman further noted that the Bank demonstrated its solid and resilience in encountering the challenges during the past year. The Bank not only maintained non-performing loans at Zero % for the third year in row but also enjoyed robust capital and liquidity positions. “No financial penalties were imposed by the Central Bank of Kuwait on Al-Tijari during the Financial Year ended 31 December 2020” added, Sheikh/ Ahmad Al-Sabah.

The shareholders at the Annual General Assembly Meetings have elected members of the Board of Directors until 30 June 2022 consisting of 11 members, including two independent members. Al-Tijari is the first local bank to apply the cumulative voting mechanism that enhances minority shareholders’ opportunities for being represented in the Board of Directors.